Gietvloer of PVC-vloer – wanneer welke kiezen?

Heb je je oog laten vallen op een gietvloer of PVC-vloer, maar twijfel je welke vloer het beste past bij je interieur? Allereerst: een goede keuze; beiden staan bekend als multifunctionele vloeroplossingen. Bij TREU begrijpen we echter goed dat de keuze voor een nieuwe vloer niet over één nacht ijs gaat. Hieronder delen we de belangrijkste kenmerken, overeenkomsten en verschillen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De uitstraling

Met zowel gietvloeren als PVC-vloeren zijn vergelijkbare looks te realiseren:

  • gietvloer atelierHeb je een voorkeur voor een industrieel karakter? Je haalt de industriële uitstraling van beton in huis met een groot formaat betonlook PVC-tegel dat om de randen subtiel is afgewerkt. Cementgebonden gietvloeren hebben van nature al een steenachtige uitstraling, wat wordt versterkt door tijdens de applicatie twee aangrenzende kleuren te mengen;
  • Liever het outdoor-gevoel naar binnen halen? Met terrazzolook PVC-tegels wordt een rauw en robuust effect gecreëerd dat lijkt op ingestrooide steentjes. Ook gietvloeren zijn in te strooien met flakes voor dit effect;
  • Een leerlook dessin behoort ook tot de mogelijkheden op beide vloeren. PVC-tegels in leerlook hebben een prachtige natuurlijke uitstraling dat exclusiviteit en klasse uitstraalt. Op gietvloeren kan een applicateur met donkere leertinten (lichtbruin, donkerbruin en zwart) een soortgelijk effect nabootsen.

Het grootste verschil tussen beide vloeren is de aan- of afwezigheid van naden. Bij gietvloeren zijn geen naden zichtbaar en wordt het strakste effect verkregen. Ben je gecharmeerd van het tegeleffect en vind je het aanbrengen van een legverband (denk aan kruis-, diagonaal-, halfsteens- of kwartsteensverband) een mooie toevoeging voor het interieur, dan past een PVC-vloer beter.

  • Spreekt een houtlook je het meeste aan? Een PVC-vloer in houtlook is door de realistische dessins en reliëfwerking bijna niet van echt hout te onderscheiden. Dit effect is niet zo gedetailleerd te realiseren met een gietvloer. Daarnaast bieden PVC-stroken nog een ander voordeel. Met stroken in verschillende breedtes, kleuren en vormen en de mogelijkheid legpatronen zoals visgraat of Hongaarse punt aan te brengen, kun je werkelijk alle kanten op bij het creëren van je houtlook vloer.

De gebruiksduurzaamheid

Zowel gietvloeren als PVC-vloeren worden vervaardigd van hoogwaardige, duurzame materialen met een lange levensduur. Dit wordt bestendigd doordat op beide vloeren (vrijwel altijd) een beschermende coating is aangebracht. Maar zoals geen enkele vloer 100% bescherming biedt tegen krassen, vormen ook deze vloeren hierop geen uitzondering. Gelukkig zijn krassen en andere gebruikssporen in grote mate te voorkomen. Benieuwd hoe? Lees dan onderstaande artikelen:

> Tips voor optimaal behoud en het verhelpen van krassen op PVC-vloeren

> Tips voor het beperken van gebruikssporen op gietvloeren

Het gebruikscomfort

pvc vloer krassenAls loopcomfort een factor van belang is bij de keuze voor een vloer, doen PVC-vloeren en PU gietvloeren door hun licht-elastische, veerkrachtige karakter niet voor elkaar onder.

Zit je er ook graag warmpjes bij? Ook dan hebben we goed nieuws: zowel gietvloeren als PVC-vloeren zijn door hun geringe laagdikte en goede warmtegeleiding uitvoerbaar met vloerverwarming. (Diezelfde eigenschappen maakt de vloeren overigens ook geschikt voor vloerkoeling!)

De prijs

Het aanbrengen van een gietvloer kent over het algemeen meer (voor)bewerkingen dan het leggen van een PVC-vloer. Dit is terug te zien in de prijs. Richtprijzen voor cementgebonden gietvloeren variëren van € 55 tot € 75 per m² (inclusief applicatie, exclusief BTW), voor polyurethaan gietvloeren is dat € 75 tot € 85 per m². Voor PVC-vloeren bedraagt de prijs per m² zo’n € 45 tot € 55. Op bovenstaande tarieven zijn voorwaarden van toepassing.

Gietvloer of PVC-vloer: ben je er al uit?

Gietvloeren en PVC-vloeren delen opvallend veel overeenkomsten. De uiteindelijke keuze is vooral een kwestie van smaak. TREU interior specials helpt je graag bij het selecteren van de vloer met de juiste eigenschappen voor je project. Meer weten?

Neem contact op

Terug naar blog