PVC-vloer leggen op vloerverwarming: de voordelen op een rij

Zowel PVC-vloeren als vloerverwarming voorzien in veel gebruikscomfort. Een logische vraag is dan ook: is een PVC-vloer leggen op vloerverwarming een goede en verantwoorde keuze? Over het antwoord kunnen we kort zijn: ze matchen uitstekend! We hebben de belangrijkste voordelen van een PVC-vloer met vloerverwarming voor je op een rij gezet.

Snelle opwarming door goede warmtedoorlaatbaarheid

Een vloer is geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming wanneer de Rc-waarde (de warmteweerstand) maximaal 0,14 m²K/W bedraagt. Voor bijverwarming is de Rc-waarde door de meeste vloerverwarmingsfabrikanten vastgesteld op 0,14 m²K/W. Hierbij geldt: lager de Rc-waarde, hoe beter de warmtegeleiding.

hongaarse puntDe meeste PVC-vloeren beschikken over Rc-waardes tussen 0,02 en 0,05 en vallen daar dus ruimschoots onder. Ter vergelijking: massief eikenhouten vloerdelen van +/- 20 mm dikte hebben Rc-waardes tussen 0,18 en 0,20. Met andere woorden: voor vloerbegrippen worden PVC-vloeren zeer snel verwarmd.

Bij de uiteindelijke Rc-waarde van PVC-vloeren spelen de volgende factoren een rol:

  • Hoe dunner de PVC-vloer, hoe beter de vloer warmte geleidt;
  • Verlijmde PVC-vloeren hebben een betere warmtegeleiding dan klik-PVC-vloeren.

Forse energiebesparing door optimaal rendement

Bij een PVC-vloer met vloerverwarming is niet alleen de vloer zelf snel op temperatuur – ook de ruimte waar de PVC-vloer is gelegd wordt snel verwarmd. En bovendien een stuk voordeliger: vloerverwarming werkt met stralingswarmte en is een stuk energiezuiniger dan verwarmen met radiatoren, waardoor er direct wordt bespaard op de energiekosten. De hogere installatieprijs verdient zich in rap tempo terug.

Uitvoerbaar in vrijwel iedere look

Traditionele houten, betonnen en terrazzo vloeren zijn prachtig om te zien, maar lenen zich vanwege de materiaalsoort, vloerdichtheid en -dikte niet optimaal voor vloerverwarming. PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in niet van echt te onderscheiden houtlook, betonlook, terrazzolook en zelfs leerlook uitvoeringen. Zo geniet je niet alleen van de uitstraling van eerdergenoemde vloeren, maar ook van duurzaam, comfortabel én rendabel verwarmen.

Ook qua legpatronen hoef je geen concessies te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een visgraat of Hongaarse punt uitvoering?

PVC-vloer leggen op vloerverwarming bij TREU

PVC-vloeren bieden alle ruimte om een vloer vorm te geven zoals je voor ogen hebt. De sterke en vormvaste vloeren lenen zich uitstekend voor intensief belopen ruimtes, zijn makkelijk in onderhoud én uitermate geschikt voor vloerverwarming. Niet voor niets zijn PVC-vloeren een gewilde vloerkeuze voor wonen en werken. TREU helpt je graag bij het selecteren van de PVC-vloer met de juiste eigenschappen voor je project.

Meer weten?

Download PVC-vloeren brochure >

Terug naar blog