Visgraat of Hongaarse punt – welk legpatroon past?

Al tijden is de visgraat, naast het rechte planken patroon, het meest gewilde legpatroon voor parket- en PVC-vloeren. Deze twee legpatronen hebben inmiddels serieuze concurrentie in de Hongaarse punt. Wat zijn de verschillen en welk patroon past het beste bij de betreffende ruimte of gewenste uitstraling? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Verschil in patronen

Hoewel veel mensen juist de overeenkomsten zien tussen het visgraat en Hongaarse punt legpatroon, zijn het de unieke eigenschappen die letterlijk het verschil maken.

Bij de visgraat wordt gebruik gemaakt van rechte planken die in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst worden. De kopse kant van de ene plank wordt tegen de lange kant van de andere plank gelegd. Hierdoor ontstaat een weefeffect dat oogt als een visgraat.

Voor het leggen van een Hongaarse punt vloer wordt gebruik gemaakt van planken met een ruitafwerking. De bovenzijden van de planken sluit in een hoek van 45 graden op elkaar aan. Door de zogenoemde ‘sergeantstreep’ die zo ontstaat, oogt een vloer met Hongaarse punt strakker dan een vloer gelegd in een visgraatpatroon.

hongaarse punt visgraat

Links: visgraat legpatroon; rechts: Hongaarse punt legpatroon

Uitstraling en interieurs

Zowel de Hongaarse punt vloer als de visgraat vloer worden van oudsher exclusief gelegd in herenhuizen. De patronen waren een ultieme manier om bezoekers te laten zien dat zij op stand leefden. Het zijn dan ook patronen zie zich beiden uitstekend lenen voor een luxe uitstraling. Door de strakke en rustigere belijning, wordt de Hongaarse punt steeds vaker toegepast in moderne interieurs.

De visgraat zien we vooral terug in interieurs met een landelijke of Scandinavische uitstraling. Bij dit patroon kan het formaat plank worden aangepast aan het formaat van de gekozen ruimte. Bij grote ruimtes benadrukt een grote visgraat de omvang, waar een kleine visgraat juist de kleinere ruimte groter laat ogen.

PVC-vloer in visgraat en Hongaarse punt

Voor het leggen van een vloer in visgraat of Hongaarse punt patroon is PVC een mooie en duurzame optie. Bovendien biedt het talloze voordelen ten opzichte van houten vloeren, met een bijna niet van echt te onderscheiden uitstraling. Zo is een PVC-vloer

  • … uitstekend te combineren met vloerverwarming
  • … ook toepasbaar in vochtige ruimtes
  • … gemakkelijk en ook nat te reinigen
  • … bestand tegen veel huishoudchemicaliën
  • … licht elastisch voor loopcomfort en een betere akoestiek

Professionele legservice bij TREU interior specials

Heb je een PVC visgraat of Hongaarse punt vloer op het oog? Het strak leggen van deze vloer vergt vakmanschap. TREU biedt een professionele legservice voor het beste resultaat. Zo ben je verzekerd van vakwerk en onze garantie. Ook het verwijderen van de oude vloer kan TREU interior specials verzorgen. Meer weten?

Download onze brochure

Terug naar blog