Krassen PVC-vloer: hoe te voorkomen of verhelpen?

Geen enkele vloer biedt 100% bescherming tegen krassen. Voor een PVC-vloer is dat niet anders. Gelukkig zijn gebruikssporen met de juiste voorzorgsmaatregelen in grote mate te voorkomen. En mochten er toch krassen ontstaan die als hinderlijk worden ervaren? Ook dan zijn er vaak methoden om deze te herstellen. Om je te helpen bij de keuze voor de juiste PVC-vloer, delen we in dit artikel praktische tips voor optimaal behoud en het verhelpen van krassen.

Zichtbaarheid krassen PVC-vloer verschilt per (kleur)uitvoering

Hoewel PVC-vloeren bekendstaan om hun slijtvaste eigenschappen, zijn kleine krassen en overige beschadigingen – zelfs bij zorgvuldig gebruik – nooit volledig uit te sluiten. Wil je een PVC-vloer waarop gebruikssporen minder goed naar voren komen, dan loont het om op de volgende typen PVC-vloeren te oriënteren:

 • Gebruikssporen op PVC-vloeren geven de vloer een enigszins matte waas mee en vallen dus minder op bij een matte PVC-vloeruitvoering. Eventuele krassen lijken hierdoor eerder onderdeel van het natuurlijke karakter. Hoogglans uitvoeringen worden om deze reden niet aanbevolen;
 • Op gemêleerde tone-on-tone vloerafwerkingen, zoals PVC in betonlook of leerlook, zijn krassen minder zichtbaar dan op uni-kleur uitvoeringen. Een eventuele kras kan het ongepolijste karakter zelfs versterken.

PVC-vloer beschermen tegen krassen: 3 tips

Hoewel op bovengenoemde vloerafwerkingen krassen nauwelijks zichtbaar zijn, wil je het vloeroppervlak begrijpelijkerwijs goed hiertegen beschermen. Hieronder delen we enkele veelvoorkomende oorzaken van krassen op een PVC-vloer met de bijbehorende methoden om krasvorming te voorkomen:

 • Inlopen van steentjes, zand en ander vuil vanonder de schoenen.
  • Een schoonloopmat bij de entree is een effectieve manier om boosdoeners van krassen zoveel mogelijk buiten de deur te houden;
 • Het verschuiven van meubels met puntige poten zonder goede beschermdoppen.
  • Maak bij PVC-vloeren gebruik van harde beschermdoppen. Vermijd vilten onderzetters; eventuele vuildeeltjes hechten zich eenvoudig aan dit materiaal, wat het risico op krassen alleen maar vergroot;
 • Stoomreiniging of het gebruik van abrasieve schoonmaakmiddelen kan meer kwaad dan goed.
  • Gebruik lauwwarm water met een speciaal voor PVC-vloeren ontworpen vloerreiniger. Zo worden krassen voorkomen en hoef je je geen zorgen te maken dat na reiniging strepen achterblijven.

Verwijderen van krassen op PVC-vloeren

Zijn er na verloop van tijd krassen ontstaan die je als storend ervaart? Dan zijn er verschillende opties om deze krassen te verhelpen.

 • Bij click PVC-vloeren kan een bekraste plank, mits in de buitenste banen, vrij eenvoudig vervangen worden. Wanneer de vloer echter verlijmd is (en dit is te adviseren in verband met het strakste eindresultaat!), is het vervangen van een of meerdere stroken meestal geen optie of zeer arbeidsintensief;
 • Oppervlakkige krassen kunnen vaak nog gecamoufleerd worden door middel van een speciale PVC-vloer reparatieset, mits het onderliggende dessin onaangetast is. Deze reparatiesets zijn hiervoor geschikt;
 • Zijn de krassen verspreid voor over het gehele vloeroppervlak? Dan kan de vloer in enkele gevallen ook worden hersteld door het opnieuw aanbrengen van een (PU) beschermlaag.

PVC-vloeren afgestemd op je gebruikswensen

Wat mooi is, moet mooi blijven, vinden we bij TREU interior specials. We helpen je graag bij het selecteren van een PVC-vloer die zowel qua uitvoering als gebruik 100% is afgestemd op je gebruikswensen. Neem voor vragen contact met ons op.

Wil je meer inspiratie opdoen? Download hieronder onze inspiratiebrochure met beschikbare kleuren, trendy legpatronen en gedetailleerde productinformatie.

Download brochure >

Terug naar blog