6 grootste misvattingen over gietvloeren ontleed

Over gietvloeren doen de nodige spookverhalen de ronde. Tijd om orde op zaken te stellen. In dit artikel weerleggen we de 6 grootste misvattingen over gietvloeren.

Misvatting 1: gietvloeren zijn krasgevoelig

Geen enkele vloer biedt volledige bescherming tegen krassen, ook een gietvloer niet. Een gietvloer is qua krasbestendigheid vergelijkbaar met laminaatvloeren, al verschilt de mate wel per uitvoering. Zo is een hard-elastische PU gietvloer beter bestand tegen krassen dan een harde cementgebonden gietvloer. Ook goed om te weten: op matte, betonlook en lichtgekleurde gietvloeren zijn ontstane gebruikssporen veel minder zichtbaar

Verder lezen? Zie: Het eerlijke verhaal over de krasgevoeligheid van gietvloeren.

Misvatting 2: gietvloeren scheuren snel

Een gietvloer kan inderdaad scheuren vertonen. Maar een gietvloer zal nooit uit zichzelf scheuren. Scheurvorming ontstaat meestal wanneer de ondervloer – vaak beton, anhydriet of zandcement – onvoldoende is voorbehandeld. Dat wil zeggen: wanneer de ondervloer al bestaande scheuren of andere oneffenheden vertoont die niet zijn geëgaliseerd. Wanneer de gietvloer deze niet kan overbruggen, zullen er rimpelingen en op den duur mogelijk ook scheuren zichtbaar worden.

Verder lezen? Zie: Zo voorkom je scheuren op gietvloeren.

Misvatting 3: gietvloeren zijn gehorig

Gietvloeren worden regelmatig gelinkt aan geluidsoverlast, vooral bij gebruik in appartementen. Een onterechte zorg, maar wel een begrijpelijke. Van oudsher worden gietvloeren namelijk toegepast in magazijnen en productieruimtes. Deze gietvloeren zijn gebaseerd op epoxy, een veel hardere harssoort dan het type dat voor woningen, kantoren en openbare ruimtes geschikt is: polyurethaan. Laatstgenoemde kunsthars is enigszins veerkrachtig en geeft de vloer de nodige geluiddemping mee, wat de ruimteakoestiek ten goede komt.

Verder lezen? Zie: Deze gietvloeruitvoeringen zijn gericht op geluidreductie.

Misvatting 4: gietvloeren zijn duur

Het aanbrengen van een gietvloer kent meer voorbewerkingen en een langere verwerkingstijd dan de meeste andere vloeren, waaronder PVC-vloeren, tapijt en marmoleum. Dit vertaalt zich in een hogere aanschafprijs. Maar dit maakt de vloer niet automatisch duurder, want bij normaal gebruik gaat een gietvloer decennialang mee. Met andere woorden: naar gebruiksperiode gemeten vallen de kosten voor het plaatsen van een gietvloer meestal lager uit.

Verder lezen? Zie: Deze factoren zijn van invloed op de prijs van een gietvloer.

Misvatting 5: gietvloeren zijn altijd grijs

Lange tijd voerde de kleur grijs de lijsten aan met populaire kleuren voor gietvloeren. Veel mensen associëren gietvloeren dan ook met moderne betonlook vloeren waar ten minste één grijstint in wordt gebruikt. Gietvloeren zijn echter in veel meer kleur(uitvoering)en uitvoerbaar: van zachte pasteltinten tot uitgesproken elegante kleuren, zowel uni-kleur als tweekleurig en desgewenst ingestrooid met flakes. Er is genoeg te kiezen dus.

Verder lezen? Zie: Inspirerende gietvloerkleuren voor verschillende interieurstijlen.

Misvatting 6: gietvloeren voelen koud aan

Een cementgebonden gietvloer heeft een steenachtige uitstraling en voelt van nature enigszins koud aan. In zoverre klopt het statement dus. Maar op het vlak van warmte-perceptie is de ene gietvloer de andere niet; een kunststof gietvloer is qua warmtebeleving vergelijkbaar met een PVC-vloer. Wat veel mensen echter niet weten, is dat beide typen gietvloeren goed uitvoerbaar zijn met vloerverwarming. Hun hoge warmtedoorlaatbaarheid zorgt voor een goede warmteverdeling en comfortabel warme voeten.

Verder lezen? Zie: Dit maakt een gietvloer met vloerverwarming een gouden combinatie.

TREU helpt je graag verder

Bij TREU interior specials ben je aan het juiste adres voor advies over gietvloeren. We helpen we je graag bij het selecteren van een gietvloer die zowel qua (kleur)uitvoering als gebruikscomfort perfect is afgestemd op je wensen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Of vraag hieronder onze inspiratiebrochure aan met beschikbare kleuren en gedetailleerde productinformatie:

Download brochure

Terug naar blog