Gietvloer scheuren: hoe te voorkomen?

Kan een gietvloer scheuren vertonen? Het korte antwoord is ‘ja’. Maar een gietvloer zal nooit uit zichzelf scheuren. Hoe kan scheurvorming dan wel ontstaan? En: is scheurvorming tegen te gaan? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Het type gietvloer

De hardheid van het type gietvloer definieert het scheuroverbruggende karakter. Polyurethaan gietvloeren zijn dankzij het materiaalgebruik zachter en elastischer dan cementgebonden gietvloeren en kunnen zich hierdoor beter vormen naar een ietwat onregelmatige ondergrond.

Dat het risico op scheurvorming groter is bij cementgebonden gietvloeren, is overigens niet per definitie bezwaarlijk. De vorming van haarscheurtjes versterkt het industriële, ongepolijste karakter van de vloer.

Voorbehandeling van de ondervloer

Gietvloeren hechten zich aan de ondervloer, meestal zandcement, anhydriet of beton. Vertoont de ondervloer al scheuren of andere oneffenheden? Dan is het zeer belangrijk deze goed voor te behandelen. Anders is het risico groot dat de scheurgrootte toeneemt nadat de gietvloer is aangebracht. Wanneer de gietvloer deze niet meer kan overbruggen, zullen er rimpelingen of scheuren zichtbaar worden in de gietvloer.

Een goed opstookprotocol hanteren

Wil je de gietvloer combineren met vloerverwarming? Voorkom dat de vloer gaat werken door voorafgaand aan de applicatie een goed opstookprotocol te volgen. Dat wil zeggen: de ondervloer geleidelijk en langzaam op temperatuur brengen.

Waarom dit zo belangrijk is? Er kan scheurvorming in de (onder)vloer ontstaan wanneer sprake is van te snelle en grote temperatuurveranderingen. Eventuele problemen in de ondervloer kunnen tijdig worden aangepakt, nog voor het aanbrengen van de gietvloer.

Scheuroverbruggend membraan aanbrengen

Woon je in een nieuwbouwwoning en moet de vloer zich nog zetten? Heb je te maken met dilataties? Of wil je gewoon extra zekerheid? Kies er dan voor de gietvloer uit te voeren met een scheuroverbruggend membraan. Deze is bestand tegen krimp- en zettingsscheuren tot 2,5 mm. Dit klinkt weinig, maar is heel veel. Scheuren door krimp en zetting van meer dan 2,5 mm ontstaan alleen bij bouwfouten of natuurrampen.

Het scheuroverbruggend membraan verhoogt direct het loopcomfort, de veerkracht en de contactgeluiddemping van de vloer. Deze laatste eigenschap is nog verder te verbeteren met wandoplossingen zoals akoestische gordijnen en akoestisch behang.

Voorkom scheuren met een TREU gietvloer

Wat mooi is, moet mooi blijven, vinden we bij TREU interior specials. De Artificial gietvloeren van TREU zijn van nature scheuroverbruggend en tevens uitvoerbaar met een scheuroverbruggend membraan. Voor elke laag worden hoogwaardige producten gebruikt om de kwaliteit op lange termijn te garanderen.

Zoek je echter een gietvloer met een overwegend industrieel karakter, en vind je eventuele kleine haarscheurtjes hier juist goed bij passen? Dan heb je een goede keuze aan de Ambacht gietvloeren van TREU.

Meer weten over onze gietvloer? Vraag hieronder direct onze brochure aan met beschikbare kleuren en gedetailleerde productinformatie:

Download brochure

Terug naar blog