Comfortabel communiceren met akoestische gordijnen

Of het nu gaat om informeel of formeel samenkomen, een goede akoestiek is bepalend voor comfortabel communiceren. In de zoektocht naar geschikte wandoplossingen ter verbetering van de akoestiek, wordt vaak direct gedacht aan akoestische wandpanelen. Zonder meer een goede oplossing, maar wist je ook dat er gordijnen zijn waarmee een geluidsreductie van meer dan 60% kan worden gerealiseerd?

Ook op esthetisch vlak maken deze gordijnen het verschil. In combinatie met de vele, custom made printopties transformeren deze gordijnen tot ware blikvangers in het interieur.

akoestische gordijnen velours

Gebruiksfunctie van de ruimte is leidend

Vooropgesteld: geluidshinder is subjectief en sterk ruimteafhankelijk. Zo zal in een grote fabriekshal nagalm niet zo snel als storend worden ervaren, omdat echte overlegmomenten daar vaak uitblijven. Maar in ruimtes waar een bepaalde intimiteit gewenst is, zoals kantoor-, hotel- en restaurantomgevingen, is dat een heel ander verhaal.

Akoestiek is bepalend in de communicatie (spraakverstaanbaarheid). Of specifieker: in het voorkomen van geluidshinder tijdens werken, dineren of overnachten. Kortom: voor de mate waarin mensen zich prettig voelen – en dat is precies de combinatie waarin printgordijnen voorzien.

In elke ruimte waar spraak plaatsvindt op een relatief klein oppervlak, zijn akoestische gordijnen van meerwaarde.

akoestische gordijnen frise

Akoestiek verbeteren is pragmatisch te werk gaan

Het verbeteren van de akoestiek vraagt om een pragmatische aanpak. Ga in de ruimte staan en breng in kaart waar de meeste communicatie plaatsvindt en herleid waar het storende geluid vandaan komt. Inventariseer vervolgens hoeveel oppervlak je moet bekleden voor het gewenste akoestische effect. Daaruit volgt de keuze van het materiaal en het aanbrengen van de juiste sfeerelementen.

Prettig verblijven en werken

Gordijnen dragen op verschillende manieren bij aan de sfeer in de ruimte. Zo helpen dim-out gordijnen om de lichtintensiteit te verminderen. Transparante gordijnen met een gradiënt in kleur zijn op hun beurt zeer effectief in het creëren van geborgenheid in de ruimte, juist door voldoende lichtinval in te brengen.

akoestische gordijnen woonkamer

Het akoestische vermogen van gordijnen uitgelicht

Terecht wordt gedacht dat de dikte van de gordijnstof de akoestische werking bepaalt, maar er zijn meer factoren die samenhangen met het akoestische vermogen. Om je op weg te helpen, kun je je bij de keuze voor akoestische gordijnen laten leiden door de volgende stelregels:

 • Hoe ondoorzichtiger de gordijnen, hoe hoger de akoestische waarden;
 • Hoe meer plooien de gordijnen bevatten, hoe meer luchtbuffers er zijn en hoe groter het akoestische effect is;
 • De positionering van gordijnen is van invloed op de mate van geluidsabsorptie. Vooral bij raampartijen is op akoestisch vlak veel winst te behalen. Ramen reflecteren geluid en veroorzaken daarmee onaangename nagalm. Breng gordijnen zo mogelijk aan in de praatrichting voor het maximale akoestische effect. Is dat niet mogelijk, dan is akoestisch printbehang een goed alternatief.

akoestische gordijnen hotel

Printen op gordijnstof: zaken om rekening mee te houden

Bij TREU denken we graag met je mee over de mogelijkheden voor het aanbrengen van (custom made) prints. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden als het gaat om printen op gordijnstof:

 • Dim-out gordijnen kunnen aan de achterzijde met een unikleur worden bedrukt. Op black-out gordijnen is het mogelijk om zowel aan de voor- als de achterkant te printen;
 • Bij het aanbrengen van prints aan beide zijdes, moet de ene print als voeringstof voor de andere worden gebruikt;
 • Hoe transparanter de stof, hoe minder de kleurbeleving qua diepte. Op vergelijkbare wijze geldt: hoe glanzender de stof, hoe intenser de kleurbeleving.

Premium akoestische gordijnen vind je bij TREU

Het ene gordijn is het andere niet. TREU interior specials voert verschillende akoestische gordijnen in verschillende…

 • … kwaliteiten, waaronder voile, transparant, black-out en dim-out;
 • … structuren en texturen, waaronder glad, fluweel, geweven en wol-look;
 • … afwerkingen, waaronder enkele plooi, dubbele plooi, met vouw

De gordijnstof wordt gefabriceerd door Calcutta, de oudste weverij van België. Het textielbedrijf produceert hoogwaardige designgordijnen, welke uitblinken in duurzaam en technisch vernuft:

 • Door het gebruik van onder meer polyester garen is de stof in grote mate recyclebaar;
 • De gordijnen kennen een goede brandwerendheid met brandklasse B1;
 • Door de bijzondere weefstructuur gaat de stof de zeer lang mee en is deze goed reinigbaar;
 • Diezelfde fijne, luchtige weefstructuur maakt het mogelijk galm tot maar liefst 66% te reduceren;
 • Vrij van pvc

akoestische gordijnen restaurant

Verbeter de akoestiek

Ook de akoestiek verbeteren? Naast custom made prints kun je bij TREU ook terecht voor een uitgebreide collectie van standaard design.

Vraag een kwaliteitsstaal aan.

Vraag meer informatie aan

Terug naar blog