Gietvloer geluiddempend genoeg voor comfortabel wonen en werken?

Is een gietvloer geluiddempend (genoeg) voor comfortabel wonen en werken? Deze vraag houdt de gemoederen van menig particulier, facility manager en bedrijfseigenaar bezig, kunnen we uit ervaring zeggen. Het antwoord lees je hier.

Gietvloer bron van geluidsoverlast?

Hoe het komt dat gietvloeren meer dan eens in verband worden gebracht met geluidsoverlast? Van oudsher werden gietvloeren vooral toegepast in fabrieken, magazijnen, autogarages en werkplaatsen. Plekken waar machines op volle toeren draaien, materieel aan- en afrijdt en het geluid van tollend en brommend gereedschap alom aanwezig is. Waar geproduceerd, gereden en gesleuteld wordt, moet de vloer met name functioneel zijn. Het thema ruimteakoestiek ten behoeve van rust, ontspanning en focus speelt er niet zo’n belangrijke rol.

In deze ruimtes vind je vooral epoxy gietvloeren terug. Dit type gietvloer heeft een hoge stootbelasting en chemische bestendigheid, wat ze buitengewoon geschikt maakt voor (zware) industriële toepassingen. Tegelijkertijd zijn epoxy gietvloeren ook erg hard en niet of nauwelijks geluiddempend, waardoor ze minder geschikt zijn voor gebruik in woningen en kantooromgevingen.

PU gietvloer wél geluiddempend

Maar de ene gietvloer is de andere niet… Voor woon- en werktoepassingen worden gietvloeren van een andere harssoort geadviseerd: polyurethaan (PU). Deze hars is licht-elastisch en geeft de vloer de nodige schok- en geluiddempende eigenschappen mee. Diezelfde flexibiliteit verhoogt ook het loopcomfort. Een PU gietvloer voelt enigszins zacht aan de voeten, vergelijkbaar met de (vinyl)vloeren die je veel in gymzalen aantreft.

Kan op bestaande (harde) vloeren worden gelegd

Een ander voordeel: PU gietvloeren kunnen na enkele voorbewerkingen ook over bestaande tegelvloeren en houtvloeren worden aangebracht. Zo ga je er op het gebied van geluiddemping direct op vooruit!

Aanvullende geluidreductie met akoestisch membraan

Met het aanbrengen van een extra akoestisch membraan onder de gietvloer is het geluiddempende effect verder te vergroten. Met deze speciale gietvloeruitvoering is tot 15 dB aan geluidreductie te realiseren. Ideaal voor woningen met jonge kinderen, kantoren en appartementen waar (in verband met VvE-voorschriften) strenge eisen gelden ten aanzien van geluidsoverlast.

Een geluiddempende gietvloer die van alle gemakken is voorzien

De decoratieve, elegante, maar vooral ook functionele Artificial gietvloer van TREU interior specials creëert een comfortabele basis voor elk woon- en kantoorinterieur. De vloer voldoet aan alle projecteisen en is toonaangevend op alle fronten:

Vloeistofdicht Eenvoudig te reinigen Slijt- en krasvast
UV-bestendig (ofwel: niet-vergelend) Geschikt voor vloerverwarming Brandvertragend conform Bfl S1-klasse

We helpen je graag bij het selecteren van een hoogwaardige gietvloer die perfect is afgestemd op je wensen en behoeften.

Meer over onze projectgietvloeren

Terug naar blog