Gietvloeren voor projecttoepassingen: zo haal je er het meeste uit

Dat gietvloeren al jaren een prominente rol innemen in de projectmarkt is meer dan verdiend. De vele gebruikseigenschappen en esthetische afwerkingsmogelijkheden maken de vloer tot een goede keuze in onder andere kantoorruimtes, showrooms, winkels en woningen. Om bij dergelijke projecttoepassingen het meeste uit een gietvloer te halen, delen we in dit artikel een aantal belangrijke aandachtspunten.

Realiseren van goede kleurechtheid

gietvloerenOm bij gietvloeren een goede kleurechtheid te garanderen, is het een voorwaarde dat de vloer in de basis bestand is tegen vergeling. Wanneer vloeren blootstaan aan fel licht en UV-straling biedt een alifatische gietvloer het meest duurzame resultaat. Dit type vloer is, in tegenstelling tot aromatische gietvloeren, kleurvast en vergeelt niet bij dergelijke omstandigheden. De gietvloeren uit de Artificial collectie zijn alifatisch en garanderen een optimale kleurechtheid. De vloeren zijn uitvoerbaar in een breed kleurenpallet, waaronder alle RAL-kleuren.

Alleen UV-bestendige coating niet voldoende

In projecten wordt dikwijls gekozen voor aromatische gietvloeren waarvan alleen de topcoating UV-bestendig is uitgevoerd. Deze aanpak is niet aan te bevelen. De coating raakt na enige tijd namelijk verzadigd, waarna de vloer alsnog wordt blootgesteld aan verkleuring. Om dit te verhelpen zal de coating steeds opnieuw moeten worden aangebracht. De kosten voor vernieuwing in combinatie met het niet kunnen gebruiken van het pand, maken deze optie op den duur kostbaarder.

Bij enkele grijstinten is het overigens wel de overweging waard voor een aromatische gietvloer te kiezen, omdat vervaging bij deze kleuren nauwelijks zichtbaar is. TREU informeert je graag welke kleuruitvoeringen voor dit type gietvloer in aanmerking komen.

Mooi houden wat mooi is

Bij normaal gebruik ogen gietvloeren lange tijd als nieuw. Dit heeft de vloer te danken aan zijn goede slijtvaste eigenschappen. Lopen en rijden met bureaustoelen zullen enkel gebruikssporen geven die door middel van regelmatige reiniging en onderhoud makkelijk te verwijderen zijn. Lichte krasjes die op termijn ontstaan, zijn met goed onderhoud te minimaliseren en kunnen – wanneer deze als storend worden ervaren – onzichtbaar worden gemaakt door een nieuwe transparante topcoating aan te brengen.

Het behoud van de vloer heb je grotendeels zelf in de hand. Hoewel krassen en andere gebruikssporen door scherpe voorwerpen nooit 100% kunnen worden uitgesloten, is dit eenvoudig te beperken met de juiste voorzorgsmaatregelen:

  • Door het plaatsen van een schoonloopmat worden veroorzakers van krasjes (zoals steentjes) zoveel mogelijk buiten de deur gehouden;
  • Ondanks zorgvuldig gebruik kan het toch voorkomen dat kleine krasjes ontstaan. In ruimtes waarbinnen veel wordt gelopen, worden matte uitvoeringen geadviseerd, omdat gebruikssporen hierop minder zichtbaar zijn.

Scheuroverbruggendheid van belang

Een ander belangrijk aandachtspunt rondom het behoud van de vloer betreft de mate waarin de vloer in staat is scheuren te overbruggen. Bij veel epoxy gietvloersystemen ligt scheurvorming op de loer. De polyurethaan gietvloeren uit de Artificial collectie zijn hier veel beter tegen bestand. De vloeren zijn namelijk van nature hard-elastisch en optioneel uitvoerbaar met een scheuroverbruggend membraan. Deze samenstelling geeft de vloer tevens zijn prettige loopcomfort, veerkracht en contactgeluiddemping mee. Deze laatste eigenschap is nog verder te verbeteren met wandoplossingen zoals akoestische gordijnen en akoestisch behang.

Variëren met decoratieve afwerkingen

Naast de vele kleuruitvoeringen biedt de Artificial collectie nog meer esthetische afwerkingsmogelijkheden om tot een uniek vloerconcept te komen. Een kleine greep uit de opties:

  • De vloer instrooien met flakes of granulaatsteentjes. Hiermee combineer je de look-and-feel van Terrazzo vloeren met de voordelen van Artificial. Terrazzo is duurder en arbeidsintensiever vanwege de vereiste slijp- en polijsthandelingen. Bij Artificial volstaat slechts licht slijpen voor een op het oog identiek resultaat;
  • Het aanbrengen van een betonlook. Door tijdens het applicatieproces twee of meerdere kleuren te mengen, ontstaat een prachtig gemêleerd uiterlijk waarop de hand van de meester duidelijk zichtbaar is.

Artificial gietvloer: de ideale projectvloer

Zijn scheuroverbruggende karakter, slijtvaste eigenschappen, vele kleuruitvoeringen en goede kleurvastheid maakt Artificial de projectvloer bij uitstek. Voor elke laag worden hoogwaardige producten gebruikt om de kwaliteit op lange termijn te garanderen. De vloer voldoet aan alle projecteisen:

  • UV-bestendig
  • Vloeistofdicht
  • Eenvoudig te reinigen
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Brandvertragend (conform Bfl S1 klasse)
  • Slijtvast

Wil je een duidelijk beeld krijgen van deze gietvloer? Ervaar de kwaliteit van TREU met een gratis proefstaal. Klik op de kleuruitvoeringen op deze pagina om een proefstaal aan te vragen.

Bekijk hier de Artificial collectie

Meer op zoek naar een gietvloer met een steenachtige uitstraling? Maak dan kennis met onze Ambacht collectie.

Terug naar blog