Gietvloer over plavuizen: kan dat?

We krijgen regelmatig de vraag of een gietvloer over plavuizen kan worden aangebracht. Het antwoord op deze vraag lees je in dit blog.

Gietvloer en plavuizen gaan goed samen

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: een gietvloer over plavuizen is goed mogelijk, zowel met PU gietvloeren als cementgebonden gietvloeren. De belangrijkste voordelen en redenen hiertoe:

  • Het scheelt een hoop tijd, hak- en breekwerk en stof in huis;
  • In de meeste gevallen hoeven de huidige deuren niet ingekort te worden; een gietvloer is in de regel slechts 3 tot 4 mm dik;
  • Een gietvloer is thermisch isolerend, waardoor de ruimte comfortabeler aanvoelt dan enkel met plavuizen én langer op temperatuur blijft;
  • Ligt er al vloerverwarming onder de plavuizen? Dan kan deze gewoon blijven liggen. Dit is geen overbodige luxe, want bij het verwijderen van plavuizen is er een groot risico dat de vloerverwarming beschadigt. Ook handig: je kunt hetzelfde opstookprotocol van eerder blijven volgen. Lees hier meer over het belang van een opstookprotocol. Het voordeel van de combinatie plavuizen-vloerverwarming-gietvloer is dat het verwarmingsrendement stukken hoger is door de extra isolatielaag die op deze manier wordt aangebracht.

Aandachtspunten bij gietvloer over plavuizen

Het aanbrengen van een gietvloer over plavuizen blijft echter een vak apart. Zo is het te allen tijde belangrijk dat de ondergrond goed egaal, stabiel en waterpas is. We delen de belangrijkste aandachtspunten op dit vlak hieronder:

  • Bevestig eventuele losliggende plavuizen goed aan de ondervloer. Wanneer er te veel losliggende tegels zijn, kan het voordeliger en sneller zijn om de gehele tegelvloer te verwijderen alvorens de gietvloer wordt aangebracht;
  • Zowel bestaande plavuizen met (licht) reliëf als volledig glad geglazuurde tegels worden machinaal verruwd voor een optimale hechting;
  • Voor een strak resultaat worden eventuele hoogteverschillen tussen de tegels onderling ‘gladgetrokken’;
  • Vanwege de voegen tussen de tegels wordt sowieso een egalisatielaag aangebracht ter opvulling van de hoogteverschillen.

Gietvloeren over bestaande vloeren

Ben je uitgekeken op de huidige tegelvloer? Geniet van de frisse nieuwe look en het comfort en gebruiksgemak van gietvloeren. TREU interior specials heeft veel ervaring met het leggen van gietvloeren over betonnen, houten en natuurstenen ondergronden. We helpen interieurprofessionals en particulieren graag bij het selecteren van gietvloeren met de gewenste gebruikseigenschappen en uitvoeringen.

Wil je meer weten of alvast inspiratie opdoen? Vraag hieronder direct onze inspiratiebrochure aan met beschikbare kleuren, uitvoeringen en gedetailleerde productinformatie:

Vraag onze gietvloeren brochure aan

Terug naar blog