Waarom alifatische gietvloeren werken voor thuis én kantoor

Voor het kiezen van een gietvloer is het belangrijk goed het verschil te kennen tussen de twee belangrijkste soorten: alifatische gietvloeren en aromatische gietvloeren. Het verschil tussen deze typen gietvloeren zit hem in de manier waarop de vloeren gemengd worden. Door het verschil te kennen, voorkom je onaangename verrassingen nadat de vloer is gegoten.

In woon- en kantooromgevingen zijn alifatische gietvloeren meestal de beste keuze. Hieronder leggen we uit waarom.

Het verschil tussen een aromatische en alifatische vloer

Zowel alifatische als aromatische gietvloeren vormen een mengsel van twee componenten: een verharder en een hars. Bij het samenvoegen van deze componenten en het gietproces vormt zich een egale vloer. In een aromatische gietvloer is het verhardende element een bruine materie. Die materie zorgt voor een harde vloer, maar verkleurt door de jaren heen bij een blootstelling aan UV-licht.

Het alternatief is een alifatische gietvloer: een PU gietvloer met een transparante verharder. Dit vloertype heeft een hogere aanschafprijs, maar als groot voordeel dat de vloer kleurvast is. UV-straling heeft geen effect op deze vloeren; de kleur blijft door de jaren heen precies zoals toen de vloer gegoten was.

Er zijn ruimtes waar het weinig uitmaakt of verkleuring optreedt. In een ruimte waar zonlicht geen rol speelt, hoef je met verkleuring bijvoorbeeld geen rekening te houden. Daarnaast geldt dat op donkere vloeren verkleuring nauwelijks zichtbaar is. De keuze voor een aromatische of alifatische vloer hangt dus grotendeels af van de ruimte waar je de gietvloer gebruikt.

Waarom een alifatische gietvloer beter past in huis of kantoor

Voor een gietvloer in een kantoorruimte of woonruimte is een alifatische gietvloer meestal de beste oplossing. In dergelijke ruimtes speelt zonlicht (vaak) een rol en wordt dikwijls voor lichtere kleurtinten gekozen. Ook in andere opzichten is een alifatische gietvloer een goede oplossing in huis of in een zakelijke omgeving. De kleurvaste vloer heeft geen naden en werkt enigszins geluiddempend. Speciale afwerkingen (betonlook, marmerlook) behoren ook tot de mogelijkheden.

Bovendien zijn alifatische gietvloeren brandveilig en geschikt voor vloerverwarming. Behalve kleurvast zijn PU gietvloeren ook slijtvast, zodat ze ook goed uit de voeten kunnen op plekken waar veel gelopen wordt.

Gietvloeren inpassen in trends

De unieke eigenschappen van alifatische gietvloeren leveren op meerdere vlakken een aangename bijdrage aan de omgeving. Doordat er verschillende kleuren en afwerkingen mogelijk zijn, werkt een gietvloer in zowel een modern als een landelijk interieur.

Zelf zien hoe een gietvloer in je ontwerpplannen past? TREU interior specials denkt graag met je mee. We hebben stalen beschikbaar, zodat je nog beter weet welke kleur en configuratie in je inrichting past. Ook voor specialistische vragen of andere mogelijkheden denken we graag met je mee.

Vraag onze gietvloeren brochure aan

Terug naar blog