Dikte gietvloer – wat zijn de mogelijkheden?

Gietvloeren zijn modern, hygiënisch, onderhoudsarm en passen goed in iedere interieurstijl. Ze kunnen vrijwel in iedere woning worden aangebracht, omdat de dikte gietvloer maar enkele millimeters bedraagt. Het is dan ook niet vreemd dat je deze strakke vloeren in steeds meer huishoudens tegenkomt. Gietvloeren worden in verschillende lagen aangebracht en zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Maar hoe zit het met verschillende afwerkingen? Moet er rekening gehouden worden met drempels en deuren? Je leest hieronder alles over de dikte van een gietvloer.

Hoe dik is een gietvloer?

De dikte van een gietvloer is afhankelijk van meerdere factoren. Zo hebben verschillende soorten gietvloeren, verschillende diktes. Ze zijn vrijwel nooit dikker dan 10 millimeter. Gietvloeren kunnen dus gemakkelijk over bestaande vloeren worden aangebracht. Het geringe hoogteverschil zorgt er ook voor dat drempels, deuren en plinten bijna nooit hoeven worden aangepast. We zetten de diktes van de meest voorkomende gietvloeren in woningen voor je op een rij:

PU gietvloer

PU gietvloeren zijn beschikbaar in talloze kleuren en uitvoeringen. Dit gietvloertype is licht-elastisch, waardoor de vloer comfortabel aanvoelt en goed te combineren is met vloerverwarming. Een PU gietvloer is doorgaans 3 tot 5 millimeter dik.

Wordt de gietvloer aangebracht op een bestaande vloer, dan zijn er twee opties die van invloed zijn op de vloerdikte. Als de vloerverwarming wordt gefreesd in de bestaande vloer, dan geeft dit geen verhoging. Wordt de vloerverwarming daarentegen bovenop een bestaande vloer aangebracht met daaroverheen een dekvloer? Of wordt er met een Fermacell droogsysteem gewerkt? In dat geval neemt de vloerdikte evenredig toe.

Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer past dankzij zijn robuuste en levendige uitstraling uitstekend in moderne interieurs. Dit type gietvloer is gemiddeld 4 tot 8 millimeter dik. Dit is iets dikker dan de PU gietvloer omdat er cement in zit verwerkt.

Het effect van verschillende afwerkingen op de dikte van de gietvloer

Belangrijk om te weten; het aantal millimeters kan iets afwijken wanneer je kiest voor speciale afwerkingen. Bijvoorbeeld een gietvloer met een antislip coating of geluiddempende laag. Deze speciale uitvoeringen zullen de uiteindelijke dikte iets verhogen. Kies je voor een gietvloer in combinatie met vloerverwarming? Houd er dan ook rekening mee dat de uiteindelijke vloerdikte hoger zal uitvallen.

Aandachtspunten bij bestaande woningen en nieuwbouwwoningen

Gietvloeren zijn zowel in bestaande woningen als in nieuwbouwwoningen een aangename en duurzame keuze. Dankzij hun slijtvaste eigenschappen gaan de vloeren jarenlang mee en passen ze uitstekend in energieneutrale woningen. Doordat ze goed matchen met vloerverwarming, is er minder energie nodig om je woning gelijkmatig op te warmen. Zo bespaar je gelijk op je energiekosten!

In nieuwbouwwoningen is het soms gewenst om vloeren op te hogen als oplossing voor de hoge spleet onderaan de deuren. Door tijdens de applicatie gebruik te maken van een dikkere schraplaag zijn gietvloeren eenvoudig op te hogen en wordt dit probleem verholpen.

Een kwalitatieve gietvloer voor in je woning?

Voor de gietvloeren van TREU interior specials worden enkel hoogwaardige materialen en coatings gebruikt om een kwalitatieve vloer te garanderen. Ben je op zoek naar een gietvloer voor in je woning? Of heb je vragen over de dikte van onze gietvloeren? Wij adviseren je graag!

Neem contact op

Terug naar blog