Gietvloer of houten vloer: wanneer welke kiezen?

Toe aan een nieuwe vloer en sta je voor de keuze tussen een gietvloer of houten vloer? Beide vloeren leveren – elk op hun eigen manier – een prachtige bijdrage aan het interieur. Onderling zijn er echter nogal wat verschillen. Om je keuze te vergemakkelijken, vergelijken we beide vloeren op het gebied van uitstraling, gebruiksvriendelijkheid en kosten.

De uitstraling

De gewenste uitstraling is vooral een kwestie van smaak:

  • Ben je gecharmeerd van het natuurlijke karakter van hout, de levendige nerven (al dan niet nagebootst) en de karakteristieke houttinten? Dan past een houten vloer beter. Vanwege hun voorkomen zie je houtvloeren voornamelijk terug in landelijke en klassieke inrichtingen;
  • Ga je liever voor een strak, egaal, naadloos en massief uiterlijk? Dan past een gietvloer beter. Door deze eigenschappen passen gietvloeren goed in industriële en moderne interieurs.

Gebruiksvriendelijkheid

Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid verschillen houten vloeren en gietvloeren aanzienlijk op het vlak van onderhoud, schadegevoeligheid, repareerbaarheid en reinigbaarheid:

  • Gietvloeren hebben na plaatsing relatief weinig onderhoud nodig; de vloeren trekken geen vuil en stof aan. Ook hoeven gietvloeren niet gevoed te worden. Bij houtvloeren daarentegen wordt geadviseerd de vloer eens in de zoveel tijd te oliën om dofheid tegen te gaan;
  • Gietvloeren zijn slijtvast en waterafstotend. Houtvloeren zijn gevoelig voor waterschade, maar qua slijtvastheid doen ze niet onder voor gietvloeren. Wel zijn net in gebruik genomen gietvloeren gevoeliger voor scheuren dan houten vloeren, hoewel het risico op scheuren met een scheuroverbruggend membraan vrijwel nihil is;
  • Vertonen de vloeren na verloop van tijd gebruikssporen? Om een gietvloer weer als nieuw te laten ogen, volstaat het in de meeste gevallen om enkel de toplaag te vervangen. Bij hout-laminaatvloeren zijn krassen meestal niet meer te verwijderen en moet(en) de desbetreffende plank(en) vervangen worden. Parketvloeren kunnen bij beschadiging opnieuw geschuurd en afgelakt worden;
  • Zowel gietvloeren als houtvloeren zijn relatief eenvoudig stofvrij te maken, met als verschil dat vuil zich bij houtvloeren tussen de naden kan nestelen. Nat reinigen verdient ook speciale aandacht. Zo kan te nat reinigen van houtvloeren het hout doen kromtrekken, vlekken geven en schimmelvorming in de hand werken. Bij gietvloeren is van dergelijke risico’s geen sprake.

De kosten

De prijs voor een gietvloer verschilt per kwaliteit en aanbieder, maar bedraagt bij TREU interior specials zo’n €55 tot €85 per m2 inclusief applicatie. Op deze tarieven zijn voorwaarden van toepassing. De all-in prijzen voor een hout-laminaatvloer beginnen vanaf €20 per m2 en kunnen oplopen tot meer dan €100 per m2 voor de exclusievere projectparketvloeren. Bij houtvloeren is het legpatroon van invloed op de prijs. Zo is een visgraat of Hongaarse punt uitvoering stukken bewerkelijk dan een rechte plankenvloer.

Op de lange termijn ben je een gietvloer meestal voordeliger uit vanwege de aanzienlijk langere levensduur.

De conclusie

Wie het warme en levendige karakter van hout mooi vindt en een legpatroon in gedachte heeft, komt uit bij een houtvloer. Wil je ook genieten van waterdichte eigenschappen en eenvoudige reiniging? Dan is een PVC-vloer in een niet van echt te onderscheiden houtlook een goed alternatief!

Ga je voor een strakke, egale uitstraling in combinatie met een hoge gebruiksvriendelijkheid? Dan is een gietvloer de beste keuze voor je. Kun je echt niet kiezen? Creëer een mooi contrast door beide vloeren te verenigen – zo combineer je het beste van twee werelden!

TREU interior specials helpt je graag bij het selecteren van een kwaliteitsvloer met de juiste eigenschappen voor je project.

Meer weten?

Neem contact op

Terug naar blog