Egaline vloer – een goed alternatief voor een gietvloer?

Egaline is een veel gebruikt materiaal voor het egaliseren van de ondergrond alvorens een gietvloer wordt aangebracht. Toch kun je er ook voor kiezen een egaline vloer als afwerkvloer te gebruiken. Maar wat is nu precies het verschil met een gietvloer? En is een egaline vloer wel een goed idee? Het antwoord op deze vragen lees je hier.

Hoe wordt egaline gebruikt bij het aanleggen van een gietvloer?

Egaline is een egalisatiemiddel dat wordt gebruikt voor het aanleggen van gietvloeren. Het doel is om eventuele oneffenheden en scheuren in de ondervloer op te vullen. Zo ontstaat er een vlakke ondergrond waarop de gietvloer kan worden aangebracht. Het egaliseren van de ondervloer is een belangrijke stap omdat de gietvloerharsen zelf niet geschikt zijn om oneffenheden op te vullen.

Voorafgaand aan het aanbrengen van de egalinelaag wordt de ondervloer eerst goed gereinigd en ontvet. Daarna wordt de egaline gelijkmatig over de vloer verdeeld met behulp van vlakspaan. Zodra de egaline is uitgehard, wordt de gietvloer aangebracht.

Egaline vloer als afwerkvloer

Egaline is een goede keuze voor het egaliseren van je ondervloer. Maar is het ook geschikt als afwerkvloer? Hoewel het een voordeliger alternatief is met een vergelijkbare uitstraling, raden we het om meerdere redenen af om voor een egaline afwerkvloer te kiezen:

  • Slijtvastheid. Egaline is niet zo duurzaam en slijtvast als de harsen die gebruikt worden in gietvloeren. Egaline afwerkvloeren zijn daarom gevoeliger voor beschadigingen, slijtage en vlekvorming. Ook zijn egaline vloeren door de samenstelling en het drogingsproces gevoelig voor scheurtjes;
  • Onderhoudsvriendelijk. Egaline vloeren vergen meer onderhoud dan gietvloeren om hun strakke uitstraling te behouden. Gietvloeren zijn hygiënischer in gebruik en eenvoudiger te reinigen;
  • Ontwerpmogelijkheden. Een egaline afwerkvloer heeft beperkte ontwerpmogelijkheden. Egaline kan alleen in beperkte kleuren en uitvoeringen worden aangebracht. Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en alle RAL- en NCS-kleuren. Zo ben je altijd verzekerd van een vloer die bij je interieurwensen past.

Vertrouw op kwaliteit

Egaline egaliseert de ondervloer, maar is niet geschikt als afwerkvloer, omdat het niet zo slijtvast is als de materialen die worden gebruikt voor een gietvloer. Ben je op zoek naar een gietvloer voor in je woning? Voor de gietvloeren van gietvloerspecialist TREU interior specials worden uitsluitend hoogwaardige componenten gebruikt om de kwaliteit op lange termijn te garanderen. Meer weten? TREU interior specials adviseert je graag over de mogelijkheden!

Neem contact op

Terug naar blog