Alles wat je moet weten over een betonnen gietvloer

Met een betonnen gietvloer – ook wel woonbeton, cementgebonden gietvloer of minerale gietvloer – creëer je decoratieve binnenvloeren met een uitstraling van natuurlijk, steenachtig materiaal. Alles wat je over dit type gietvloer moet weten, lees je hieronder.

Waaruit is een betonnen gietvloer opgebouwd?

Om direct met de deur in huis te vallen, een betonnen gietvloer is niet hetzelfde als een massieve betonvloer. Een betonvloer wordt gestort, heeft een laagdikte van +/- 7 centimeter (i.c.m. vloerverwarming zelfs 10 tot 15 cm) en wordt na het uitharden machinaal gevlinderd. Bij dit proces verkrijgt het beton – dat is opgebouwd uit cement, zand en grind – zijn wolkachtige tekening en compacte structuur.

Een betonnen gietvloer, zoals de Ambacht gietvloer, is net als een betonvloer cementgebonden – maar heeft geen grind als bestanddeel. Voor industriële toepassingen wordt de toplaag van een betonnen gietvloer overigens vaak wel ingestrooid met zand om een bepaalde stroefheid te verkrijgen. Door het achterwege blijven van grind is de laagdikte van een betonnen gietvloer aanzienlijk kleiner. Daarnaast verschilt de applicatiemethode, want een betonnen gietvloer wordt gespateld en niet gestort.

Ook op polyurethaan (PU) gietvloeren (type kunstharsvloer) is de uitstraling van beton te realiseren door tijdens het applicatieproces twee aangrenzende kleuren te mengen.

Wat is de beste keuze?

Dit verschilt per situatie en persoonlijke voorkeur:

  • Vanwege de beperkte laagdikte van cementgebonden en PU gietvloeren is het in de meeste gevallen niet nodig om aanpassingen te doen aan bestaande deuren en drempels. Bij een massieve betonvloer is die kans stukken groter, zeker i.c.m. vloerverwarming. Ook zorgt de grote laagdikte van massieve betonvloeren meestal voor aanzienlijke hoogteverschillen met de overige vloeren in het interieur – wat de eenheid van de ruimte doorbreekt;
  • Voor een hoger loopcomfort is een gietvloer op basis van PU aan te bevelen, zoals de Artificial gietvloer of de ietwat grover ogende Artificial Concrete

Een betonnen gietvloer die mooi blijft

Wat je keuze ook is, wat mooi is, moet mooi blijven, vinden we bij TREU interior specials. Voor onze betonnen gietvloeren worden enkel hoogwaardige materialen en coatings gebruikt die een goede kleurechtheid garanderen. Zo geniet je nog jarenlang van de gietvloer die je voor ogen hebt.

We helpen je graag bij het selecteren van een betonnen gietvloer die zowel qua (kleur)uitvoering als eigenschappen perfect is afgestemd op je gebruikswensen.

Vraag hieronder direct onze inspiratiebrochure aan.

Download brochure

Terug naar blog