PVC-vloeren versus houten vloeren: hoe te kiezen?

Twijfel je tussen een PVC-vloer en een (massief) houten vloer voor je interieurproject? Om je op weg te helpen hebben we beide vloeren op diverse punten vergeleken, namelijk hun looks, prijs, akoestische eigenschappen, behoud/onderhoud en uitvoerbaarheid met vloerververwarming. Lees snel verder.

1. De looks

Qua afwerkingen doen PVC-vloeren en houten vloeren niet voor elkaar onder. PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in niet van echt te onderscheiden houtlooks. Op het vlak van legpatronen hoef je ook geen concessies te doen. Visgraat, Hongaarse punt en andere patronen op basis van rechte planken zijn op beide vloeren mogelijk. (PVC-vloeren zijn ook als tegels verkrijgbaar, enkel niet in houtlook.)

Wil je in het interieur de looks van hout combineren met de steenachtige uitstraling van bijvoorbeeld beton of terrazzo? Dan verkrijg je het strakste resultaat met PVC-vloeren. Doordat PVC-vloeren ook verkrijgbaar zijn in beton- en terrazzolooktegels met een gelijke laagdikte, kun je rekenen op een gelijkvloerse afwerking. Bij houten vloeren is dit moeilijker te realiseren.

2. De prijs

De prijs van een PVC-vloer verschilt per kwaliteit (lees: dikte en afwerking) en aanbieder. Bij TREU interior specials bedragen de kosten ongeveer €45 tot €55 per m2 inclusief applicatie. Op deze tarieven zijn voorwaarden van toepassing. De prijzen van houten vloeren lopen sterker uiteen. Zo zijn hout-laminaatvloeren al vanaf €20 per m2 verkrijgbaar (all-in prijs), terwijl voor exclusievere projectparketvloeren tarieven van €100 en daarboven niet ongebruikelijk zijn.

3. De akoestische eigenschappen

PVC-vloeren zijn zachter dan houten vloeren en dit heeft zijn weerslag op de ruimteakoestiek. De geluiddempende eigenschappen van PVC-vloeren zorgen voor een kortere nagalmtijd (mits de juiste ondervloer gekozen wordt). Dit heeft merkbaar effect op het contactgeluid van de vloer en de akoestiek in de omliggende ruimten.

4. Het behoud en onderhoud

Zowel houten vloeren als PVC-vloeren hebben na plaatsing relatief weinig onderhoud nodig. Wel verdient de reiniging ervan speciale aandacht. Houten vloeren zijn gevoelig voor waterschade. De toplaag wordt weliswaar waterafstotend behandeld, maar vocht kan nog wel tussen de naden terechtkomen. Hierdoor kan de plank kromtrekken of de toplaag loskomen (bij laminaat). In veel gevallen moet de desbetreffende plank vervangen worden – een tijdrovende en kostbare klus.

5. De uitvoerbaarheid met vloerverwarming

PVC-vloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. De warmteweerstand, welke wordt uitgedrukt als Rc, bedraagt voor PVC-vloeren zo’n 0,02 tot 0,05, waar dat bij massief eigen vloerdelen van +/- 20 mm dikte zo’n 0,18 tot 0,20 bedraagt. Hierbij geldt: hoe lager de Rc-waarde, hoe beter de warmtegeleiding. Of je de vloerverwarming nu gebruikt als hoofd- of bijverwarming: het verwarmingsrendement is stukken hoger in combinatie met PVC-vloeren.

Bekijk de PVC-vloeren collectie van TREU

Ben je gecharmeerd van een strakke, egale uitstraling in combinatie met een hoge mate van comfort en gebruiksvriendelijkheid? PVC-vloeren bieden alle ruimte om een vloer vorm te geven zoals je voor ogen hebt. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het oor en de voeten, in het bijzonder in combinatie met vloerverwarming.

Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onze PVC-vloeren brochure.

Download PVC-vloeren brochure

Terug naar blog