PVC-vloer leggen op plavuizen: de mogelijkheden

Bij TREU interior specials krijgen we regelmatig de vraag of een PVC-vloer leggen op plavuizen mogelijk is. Een begrijpelijke vraag, want het weghalen van een tegelvloer is onbegonnen werk. Het antwoord op deze vraag lees je hier.

PVC-vloer leggen op plavuizen

Goed nieuws: een PVC-vloer kan op plavuizen worden aangebracht. Zo kun je werkelijk alle kanten op met je interieur. Of je keuze nu valt op PVC-vloeren in houtlook, betonlook, terrazzolook of leerlook, door de subtiele reliëfwerking is de vloer haast niet van de echte varianten te onderscheiden. Ook prettig en praktisch:

  • PVC-vloeren zijn zeer dun, waardoor aanpassingen bij deuren en drempels meestal niet nodig zijn;
  • PVC-vloeren dragen bij aan veel gebruikscomfort. De licht-elastische bovenlaag staat garant voor veel loopcomfort. De vloer voelt heerlijk warm aan de voeten, in het bijzonder in combinatie met vloerverwarming.

Kortom, volop voordelen!

Belangrijke aandachtspunten

Om bij het leggen van PVC-vloeren op plavuizen te kunnen vertrouwen op een goed eindresultaat, dient er rekening te worden gehouden met onderstaande aandachtspunten:

Stap 1: Egaliseren

Hoewel het van een afstand bijna niet zichtbaar is, liggen plavuizen nooit precies op dezelfde hoogte. Het leggen van plavuizen is en blijft immers handwerk. Ook zijn de voegen vrijwel nooit gelijkvloers. Voor een strak eindresultaat is het noodzakelijk dat de ondergrond goed egaal is. Hoogteverschillen en andere ongelijkheden zijn met name bij dunnere PVC-stroken zichtbaar in het eindresultaat.

Met het aanbrengen van een egalinelaag wordt de vloer volledig vlak gemaakt, zodat hier geen sprake meer van is. (Voorafgaand aan het egaliseren wordt de vloer eerst goed schoongemaakt en ontvet.)

Stap 2: Acclimatiseren

PVC kan gaan werken bij temperatuurverschillen. Daarom luidt het advies om PVC-stroken in gesloten verpakking 24 tot 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar de vloer wordt gelegd. Zo wordt voorkomen dat de stroken na het leggen en verlijmen beschadigen of loskomen als gevolg van krimp- en uitzetspanningen.

Stap 3: Leggen

Zijn de PVC-stroken voldoende geacclimatiseerd? Dan kan het leggen beginnen. Het mooiste en meest duurzame resultaat wordt verkregen met dryback PVC-stroken die worden verlijmd op de ondergrond.

Het aanbrengen wordt geadviseerd bij een kamertemperatuur van +/- 18℃ en een luchtvochtigheid van +/- 45 tot 65%. De luchtvochtigheid mag niet te laag of te hoog zijn in verband met de uitharding en hechting van de lijm.

Professioneel verzorgd door TREU

Vakmanschap en oog voor detail bepalen de kwaliteit van een PVC-vloer. Wil je je bestaande tegelvloer verruilen voor een PVC-vloer? Naast levering en advies ben je bij TREU eveneens aan het juiste adres voor applicatie van PVC-vloeren van projectkwaliteit.

Wil je meer weten? Of alvast inspiratie opdoen?

Download PVC-vloeren brochure

Terug naar blog